Одржан пети округли сто „Систем осигурања депозита као фактор стабилности финансијског система“vest2022-11-08
08.11.2022

Oкругли сто посвећен систему осигурања депозита и његовом доприносу стабилности финансијског система у Србији одржан је данас, пету годину заредом, у организацији Агенције за осигурање депозита, Удружења банака Србије и Београдске банкарске академије.

Београд, 7.11.2022.

Oкругли сто посвећен систему осигурања депозита и његовом доприносу стабилности финансијског система у Србији одржан је данас, пету годину заредом, у организацији Агенције за осигурање депозита, Удружења банака Србије и Београдске банкарске академије.

„У поређењу с већином европских земаља, последице пандемије и конфликта у Украјини слабије се осећају у Србији. Финансијски систем Србије показао је висок степен отпорности, а поверење грађана у банкарски систем је очувано, што показује и вишегодишњи тренд раста депозита у банкама. Томе доприноси и делотворан систем осигурања депозита који се из године у годину унапређује“, оценио је у уводном излагању професор емеритус др Хасан Ханић, председник Управног одбора Агенције и председник Београдске банкарске академије.

„Када пролазимо кроз изазовне периоде, изузетно је важно да банкарски систем буде стабилан и да грађани и привреде знају да могу да му верују. Ми смо на срећу имали такву ситуацију најпре при избијању пандемије ковида, а затим и са поремећајима које је донео сукоб на истоку Европе и данас када се инфлација јавља на целокупном глобалном тржишту. Банке су стабилне, адекватно капитализоване и уз добар систем осигурања депозита јасно је да представљају поузданог партнера својим клијентима“, рекао је Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије.

О различитим аспектима система осигурања депозита и другим темама од важности за стабилност банкарског и финансијског система у целини говорили су и др Душко Бодрожа, научни сарадник Института економских наука, Љубица Пантелић, директорка Сектора за финансијске и рачуноводствене послове у Агенцији за осигурање депозита и Ксенија Зорчић, директорка Сектора за праћење и очување финансијске стабилности у Агенцији за осигурање депозита. У расправи су учествовали истакнути домаћи стручњаци, као и представници пословних банака. Било је речи, између осталог, о доприносу система осигурања депозита очувању поверења јавности у финансијски систем и његовом усаглашавању с међународним стандардима.

Констатовано је да домаће тржиште карактеришу високе стопе раста депозита, у неким годинама чак и двоцифрене, али да је тај раст у текућој години успорен услед дејства геополитичких фактора, што је тренд примећен на нивоу еврозоне у целини. Тако су укупни девизни осигурани депозити становништва у текућој години повећани за 6 одсто. Након привремених осцилација почетком године, динарски депозити су од јуна поново у порасту.

Систем осигурања депозита у Србији штити депозите физичких лица, предузетника, микро, малих и средњих правних лица, а они у суми чине више од 70% депозита у банкарском систему. Указано је на значај стабилности депозита у банкарском систему с аспекта ликвидности банака, као и због чињенице да депозити претежно учествују у структури извора финансирања банака у Србији.

После дужег периода, у ком је главни мотив чувања новца у банкама била сигурност а не добит, поново се може очекивати да мотив буде исплативост улагања због атрактивнијих стопа приноса на орочени новац, закључено је на скупу.


Card image
Card image
Card image
Card image


Агенција за осигурање депозита
Кнеза Михаила 2
11000 Београд


Copyright (©) 2023 Агенција за осигурање депозита. Сва права задржана.